Jerky - sušené maso

I korálkářky občas musí jíst ...

Jerky - sušené maso

Příspěvekod gianelle » stř 29. pro 2010 19:53:11

Tak se mi právě dosušila první dávka sušeného hovězího masa. *jump*
Sušené maso miluju, je to vcelku nízkotučné, ale výživné, no a ta parádně intenzivní masovo-kořeněná chuť, to je něco. Trvanlivý steak v kapesním vydání.
Občas jsem si kupovala to balené, ale je to celkem drahé a je toho podstatně méně než by jeden masožrout ocenil, tak jsem se rozhodla že nastuduju recepty a budu sušit doma.

Nakonec jsem doma vyštrachala kousek libového hovězího, vyřezala všechny tuky, šlachy a podobné nedobrosti, nakrájela na 2mm silné plátky, naložila do soli, pepře a česneku a nechala přes noc marinovat.
Ráno jsem plátky napíchala na párátka, pověsila na mřížku do trouby a na dno trouby dala plech na případné odkapávání a začla sušit.
Prvních 40 minut na cca 75 stupních, aby se povraždily bakterie a podobné svinstvo a potom zmírnit na 55°C a deset hodin sušit v pootevřené troubě.
Správně usušené to je když se to začne lámat.
No a k tomu teďka došlo, takže zhodnocení:
s tím kořením a solí budu příště trochu opatrnější, ale jinak je to srovnatelné s tím kupovaným, či dokonce lepší (míň flaks a žádná chemie). Dokonce i taťkovi to chutnalo, a to je co říct.
nejradši bych zítra jela koupit dvě kila roštěnky a jela druhé kolo :D každopádně jsem nesušila naposled.
Takže jestli máte odvahu, chuť vyzkoušet něco netradičního a máte rádi maso, tak směle do toho.
Sometimes I can't tell where I end and the machine begins...
http://www.gianelle.beadforum.cz | http://www.fler.cz/gianelle| http://www.pinterest.com/thegii/
Dodržujte Pravidla fóra | Prosím, nevykat.
Uživatelský avatar
gianelle
Admin / Borkyně měsíce II
 
Příspěvky: 2834
Registrován: úte 09. čer 2009 14:54:44
Bydliště: Šumperk +- 7 km / občas Brno
Úroveň: Dammit, Jim, I'm a beader, not an admin!

Re: Jerky - sušené maso

Příspěvekod Lejana » čtv 30. pro 2010 22:16:09

To zní velice dobře, myslím že určitě vyzkouším! *thup*
Uživatelský avatar
Lejana
Stálý člen fóra
 
Příspěvky: 534
Registrován: čtv 11. čer 2009 9:48:48
Bydliště: Třebíč/ Kramolín/ Brno
Úroveň: pokročilá, ale pořád se mám co učit a učím.....

Re: Jerky - sušené maso

Příspěvekod ridaska » čtv 30. pro 2010 23:44:16

Sušené už jsem taky měla na country koření - fakt supeer!!
Kolega koňák to sušil v sušičce na ovoce. Ta konečná cena je ale dosti odrazující (aspoň pro mě) 1kg kvalitního masa min 200.- a skoro 11hod v troubě-to cenu ani nespočítám. *sad*
Nakonec doslova sežrané je to za chviličku, jelikož dobroty každému jedou.
NIc se ovšem nemění na tom, že sušené maso je boží!!! *thup1*
Uživatelský avatar
ridaska
 
Příspěvky: 260
Registrován: pát 02. říj 2009 23:44:55
Bydliště: okolo Sy

Re: Jerky - sušené maso

Příspěvekod AlenaV » pát 29. srp 2014 16:11:16

Tak na to sem si nikdy netroufla..fakt to sušíte normálně v troubě? To trvá tak dlouho..to se celkem prodraží na energii ne?
AlenaV
 
Příspěvky: 8
Registrován: úte 15. říj 2013 8:38:21
Úroveň: Úplný zčátečník


Zpět na Vaření

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník