Stránka 1 z 1

Jerky - sušené maso

PříspěvekNapsal: stř 29. pro 2010 19:53:11
od gianelle
Tak se mi právě dosušila první dávka sušeného hovězího masa. *jump*
Sušené maso miluju, je to vcelku nízkotučné, ale výživné, no a ta parádně intenzivní masovo-kořeněná chuť, to je něco. Trvanlivý steak v kapesním vydání.
Občas jsem si kupovala to balené, ale je to celkem drahé a je toho podstatně méně než by jeden masožrout ocenil, tak jsem se rozhodla že nastuduju recepty a budu sušit doma.

Nakonec jsem doma vyštrachala kousek libového hovězího, vyřezala všechny tuky, šlachy a podobné nedobrosti, nakrájela na 2mm silné plátky, naložila do soli, pepře a česneku a nechala přes noc marinovat.
Ráno jsem plátky napíchala na párátka, pověsila na mřížku do trouby a na dno trouby dala plech na případné odkapávání a začla sušit.
Prvních 40 minut na cca 75 stupních, aby se povraždily bakterie a podobné svinstvo a potom zmírnit na 55°C a deset hodin sušit v pootevřené troubě.
Správně usušené to je když se to začne lámat.
No a k tomu teďka došlo, takže zhodnocení:
s tím kořením a solí budu příště trochu opatrnější, ale jinak je to srovnatelné s tím kupovaným, či dokonce lepší (míň flaks a žádná chemie). Dokonce i taťkovi to chutnalo, a to je co říct.
nejradši bych zítra jela koupit dvě kila roštěnky a jela druhé kolo :D každopádně jsem nesušila naposled.
Takže jestli máte odvahu, chuť vyzkoušet něco netradičního a máte rádi maso, tak směle do toho.

Re: Jerky - sušené maso

PříspěvekNapsal: čtv 30. pro 2010 22:16:09
od Lejana
To zní velice dobře, myslím že určitě vyzkouším! *thup*

Re: Jerky - sušené maso

PříspěvekNapsal: čtv 30. pro 2010 23:44:16
od ridaska
Sušené už jsem taky měla na country koření - fakt supeer!!
Kolega koňák to sušil v sušičce na ovoce. Ta konečná cena je ale dosti odrazující (aspoň pro mě) 1kg kvalitního masa min 200.- a skoro 11hod v troubě-to cenu ani nespočítám. *sad*
Nakonec doslova sežrané je to za chviličku, jelikož dobroty každému jedou.
NIc se ovšem nemění na tom, že sušené maso je boží!!! *thup1*

Re: Jerky - sušené maso

PříspěvekNapsal: pát 29. srp 2014 16:11:16
od AlenaV
Tak na to sem si nikdy netroufla..fakt to sušíte normálně v troubě? To trvá tak dlouho..to se celkem prodraží na energii ne?