Tloušťka drátků či lanek na naušnice

Obecná diskuze ohledně bižuterních kovodilů a návlekového materiálu. Jaké máte zkušenosti, jak ukončit který druh návlekového materiálu.

Tloušťka drátků či lanek na naušnice

Příspěvekod Janca87 » pon 19. zář 2011 15:04:40

Ahoj holky. Mám představu, že bych udělala visací naušnice. Třeba tři kousky drátku, na to navléct nějaké malinké korálky, spojit a na to afroháček... zajímalo by mě, jak tlustý drátek, aby to nebylo moc tuhé, aby se to jakoby houpalo, jestli rozumíte :) Co jsem tak koukala, tak 0,38 mm je nejčastější.
Janca87
Nový člen fóra

Úroveň: úplný začátečník

Re: Tloušťka drátků či lanek na naušnice

Příspěvekod gianelle » pon 19. zář 2011 15:40:13

no, v první řadě - lanko a drátek jsou dvě zcela rozdílné věci

Lanko je prostě lanko, takové měkší a splývavější, většinou kovové, obalené vrstvou nylonu, může být barevné, obvykle se na něj navléká, většinou se ukončuje kalotou nebo podkůvkou a zamačkávacím rokajlem. Předpokládám že to je to co chceš ty. Obvykle se dá koupit v síle 0,38, 0,45 a vyjímečně i 1,0 mm. To o síle 1mm je hodně specifická věc a já ho používám třeba na navlékání a zavěšování hodně těžkých věcí. Ty další dvě síly jsou o hodně univerzálnější a myslím že je celkem jedno, které z nich si vybereš - přece jen rozdíl sedmi setin milimetru není nijak závratný.

Drátek je zase tenký a ohebný kus kovu, dá se tvarovat a obvykle svůj tvar drží, nesplývá a snad kromě velmi tvrdého paměťového drátu se vůbec nepoužívá jako klasický návlekový materiál a hodí se na techniky jako drátování, wire-wrapping, ketlování, kroužkování ... a obvykle se zakončuje obyčejně tak, že se na jeho konci udělá očko.
Dá se koupit v různých sílách, od 0,2 mm až do několika mm a tenší se používají na omotávání, vánoční ozdoby, 3D tvary z korálků, ze silnějších se ketluje a tvarují se konstrukce "složitějších" výtvorů.

Je pravda že občas se najde někdo, kdo lanku říká "bižuterní drátek", ale je dobré tyto pojmy nezaměňovat.

Síla lanka se řeší i třeba tady: viewtopic.php?f=93&t=6131
gianelle
Admin / Borkyně měsíce II

Úroveň: Dammit, Jim, I'm a beader, not an admin!

Zpět na Komponenty a návlekový materiál