Stránka 1 z 1

Domácí pekárna - recepty

PříspěvekNapsal: pon 19. črc 2010 8:01:08
od regi.m
Tak se vracím k tématu domácí pekárny. Po dlouhých úvahách a sledování jsem jednu zakoupila a můžu říct, že jsem spokojená a už bych ji nedala *thup* .
Vím, že receptů je všude spousty, vybrala jsem svých pár vyzkoušených a vynikajících. Omlouvám se, nevím, který zdroj jsem použila, páč jsem si to jen tak stahovala do wordu.
Možné zdroje jsou:
mamincinyrecepty.cz
toprecepty.cz
domacipekarny.dama.cz

Jde mi o to, chtěla bych Vás poprosit, jaký je Váš oblíbený, vyzkoušený recept?
Hlavně tedy na chleba. Já zatím zkusila ten slunečnicový (viz. níže) a už jsem u něj zůstala. Pokaždé si říkám, zkusím nějaký jiný ;) , ale stejně jdu zase do tohoto :( . Vím, třeba na dámě je receptů, přes tisícovku, ale někdy už jen to pročítání trochu unavuje. Takže pokud máte nějaký oblíbený recept, sem s ním.



Bábovka Margotka
Ingredience
150 ml mléka, 150 ml oleje, 1 vejce, 200g cukru krupice, 150 g nastrouhané tyčinky margot, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce kakaa, 500g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva
Postup
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny.
Program: dort - světlá kůrka
Po zapípání zkusíme špejlí, je-li bábovka hotová. Pokud ne, zapneme ještě na pár minut program pečení.
Hotovou bábovku můžeme polít čokoládovou polevou a posypat kokosem nebo mletými ořechy.

Perník z pekárny
Ingredience
250 ml mléka, 1 vejce, 10 lžic oleje, 250 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce kakaa, 400 g polohrubé mouky, 1 prášek do perníku, podle chuti rozinky, ořechy, kousky čokolády,...
Postup
Suroviny vložíme do nádoby v uvedeném pořadí a zapneme program Dort. Rozinky, ořechy a jiné pochutiny přidáme po zvukovém signálu. Stav upečení zkoušíme špejlí.

Slunečnicový chléb
Ingredience
360 ml vody, 30 g másla, 525 g hladké mouky, 1/2 kávové lžičky cukru, 2 kávové lžičky soli, 50 g slunečnicových semínek, 1 lžička sušeného droždí
Postup
Ingredience vložit do pekárny v uvedeném pořadí tak, aby se kvasnice nedotýkaly tekuté části. Zapnout program KLASIK, velikost II, kůrka střední. Semínka až po zvukovém signálu.
Obměna: 100 g mouky můžeme nahradit celozrnnou špaldovou.

Mazanec
Suroviny:
275 ml mléka
100 g rozpuštěného másla nebo Hery
3 lžíce krystalového cukru
2 lžíce vanilkového cukru
1 lžička soli
500 g polohrubé mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
po zvukovém signálu přidáme rozinky nebo kandované ovoce, později pak může být i nastrouhaná čokoláda, jinak se rozpustí a těsto bude hnědé.
Nastavení pekárny: Program Základní / stupeň propečení kůrky Světlý / velikost Velký

nedělní štola
Suroviny:
200 ml mléka
60 g Hery
2 vejce
1 vanilkový pudink v prášku
60 g cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička soli
500 g polohrubé mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
po zvukovém signálu přidáme 2 lžíce rozinek namočených v rumu, mandle
(zde dávám prakticky cokoli - sušené jahody, broskve, hrušky, třešně,....)
Nastavení pekárny: Program Základní / stupeň propečení kůrky Světlý / velikost Střední
Postup:
Program Základní, po zvukovém signálu přidáme rozinky a mandle.
Po ukončení programu vyzkoušíme špejlí, zda je štola upečená, pokud ne, nastavíme program PEČENÍ a za stálé kontroly dopečeme.

Re: Domácí pekárna - recepty

PříspěvekNapsal: pon 19. črc 2010 12:51:08
od Miau
Diky za tohle tema, urcite se bude hodit i pro nas ostatni.

ja delam rada Medove Rohliky
Testo:
260ml vody
20g oleje
2 lžičky soli
1 lžíce medu
350g polohrubé mouky
150g hladké mouky
droždí

a pak umotam rohliky, necham 20 minut dokynout, potru slanou vodou, posypu a upecu v troube (cca 20min. na 180°C)

Re: Domácí pekárna - recepty

PříspěvekNapsal: pon 19. črc 2010 14:48:04
od jitka-
Ahojky! Já mám doma pekárnu už skoro tři roky a nedala bych ji za nic na světě. Moje kamarádka má bezva stránky o pekárně a všechny recepty má vyzkoušené http://www.primapekarna.estranky.cz/

A tady jsou moje vyzkoušené recepty.

Chléb Šumava

800g (600g)
320ml (240ml) vody
1,5 PL (1 PL) (polévková lžíce) octa
3 PL (2 PL) olivového oleje
260g (200g) hladké pšeničné mouky
80g (60g) žitné chlebové mouky
60g (45g) celozrnné žitné mouky
60g (45g) celozrnné pšeničné mouky
1 ČL (¾ ČL) (čajová lžička) cukru
1 PL (¾ PL) drceného kmínu
26g (20g) čerstvého droždí (nebo 1,5 ČL sušeného droždí)
13g (10g) soli

můžeme přidat 2-3 PL lněného semínka, 2-3 PL slunečnice
Program – klasik, velikost – 1, kůrka – střední

Kváskový chléb od Iv@

800g (600g)
300 ml (190 ml) vody
1,5 ČL (1 ¼ ČL) soli
2 PL (1,5 PL) olivového oleje
350g (260g) hladké mouky
65g (60g) žitné chlebové mouky
2 PL (1 PL) bramborákového těsta v prášku (nebo Solamylu)
1 PL (¾ PL) drceného kmínu
1 ČL (¾ ČL) cukru
15 g (10 g) čerstvého droždí ( nebo 1,5 ČL sušeného)
80g (55g) hustého kvásku

Program – klasik, velikost – 1, kůrka – střední

Suroviny dáváme do pekárny v napsaném pořadí. Lžíce a lžičky jsou zarovnané. Pečivo před kynutím vyválíme v mouce, aby při kynutí neoschlo. Ze začátku hlídáme, aby těsto nebylo moc řídké, každá mouka je jinak suchá.
Chléb můžeme upéct v pekárně, potom je lepší sušené droždí, protože čerstvé může být cítit. Pokud chceme chléb upéct v troubě, zaděláme těsto na program Příprava těsta. Po vykynutí vyklopíme na pomoučený vál a prohněteme, těsto musí být tužší, nesmí se roztékat. Uděláme šišku, omoučíme v mouce, dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme nakynout. Troubu předehřejeme na 200-220 stupňů. Vysoká teplota je důležitá, aby mělo pečivo tenkou tmavší kůrku a uvnitř nebylo vyschlé. Chléb během kynutí potřeme rozšlehaným vejcem s trochou vody, díky tomu bude krásně hladký a udrží si při pečení tvar. Nakynutý a potřený chléb vložíme do rozpálené trouby a pečeme, až je na povrchu i zespodu krásně zlatavý. Necháme vychladnout na kovové mřížce.
Olej používáme olivový (stačí i obyčejnější v plastu), protože obyčejné slunečnicové a řepkové jsou v pečivu cítit olejovou chutí.
Semínka a přísady jako česnek nebo osmaženou cibuli přidáváme podle chuti.
Kvásek si můžeme udělat doma, http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky


Bochánky slané 12-14 ks

270 ml tekutiny (voda + mléko)
1 vejce
4 PL olivového oleje + 1 PL másla
2 ČL soli
500g hladké mouky
1 ČL cukru
21g čerstvého droždí

program – těsto

Po vykynutí uděláme bochánky a omoučíme je v mouce. Dáme na plech na pečicí papír a necháme nakynou na 50 stupňů v troubě. Vyndáme, troubu dáme na 180-200 stupňů a bochánky vložíme do rozpálené trouby. Upečeme dozlatova (asi 15 minut). Tyto bochánky nemusíme potírat vejcem, hodí se jako pečivo ke smetanovým omáčkám.

Klasické rohlíky

8ks (12ks)

180g (260g) vody
3 PL (4 PL) olivového oleje
1 ¼ ČL (2 ČL) soli
340g (500g) hladké mouky
¾ ČL (1 ČL) cukru
21g (30g) čerstvého droždí (nebo 2 ČL sušeného)

program – těsto

Vykynuté těsto rozdělíme na určený počet dílů, vyválíme podlouhlou placku a z jedné strany začneme motat rohlíky. Umotaný rohlík ještě válením upravíme do pěkného tvaru a vyválíme v mouce. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme nakynout. Troubu rozpálíme na 200-220 stupňů, rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem nebo bílkem s trochou vody a dáme do rozpálené trouby. Pečeme 15-16 minut.

Celozrnné rohlíky 8 ks = 1 plech

190 ml vody
3 PL olivového oleje
1 ¼ ČL soli
250g hladké mouky
70g celozrnné pšeničné mouky
¾ ČL cukru
1 PL pšeničných klíčků
1 PL lněného semínka
21g čerstvého droždí

program – těsto, postup stejný jako u klasických rohlíků.

Bagety od Iv@ 4 ks na bagetový plech

220 ml vody,
2 PL oleje,
1,5 ČL soli
350g hladké mouky
1 ČL cukru
21g čerstvého droždí

program – těsto, postup stejný jako u rohlíků, jen tvarujeme bagety do bagetového plechu. Pokud nemáme bagetový plech, dáme bagety na normální a budou mít rovný spodek.

Tmavé bagety se semínky od Iv@

100ml vody
160g vývaru z Melty
2 ČL soli
25g olivového oleje
100g pšeničné celozrnné mouky
200g polohrubé mouky
190g hladké mouky
50g strouhaného sýra
2 ČL cukru
21g čerstvého droždí

program – těsto. Postup výše. Během vyvalování podsypeme lněným semínkem a zapracujeme do povrchu těsta.

Knedlíky (2-3 šišky houskový přílohový nebo ovocné)

250 ml mléka
1 vejce
1 ČL soli
500g mouky (napůl hrubá a hladká)
1 ČL cukru
21g čerstvého droždí
(na přílohový dáme 3 hrsti nakrájených starších rohlíků)

program – těsto

Uděláme šišky a necháme ještě 15 minut kynout nebo naplníme ovocem a necháme kynout. Nachystáme si tác nebo talíře, které lehce potřeme olejem.
V páře vaříme 25 minut. Ve vodě vaříme 18 minut a v půlce otočíme. Po uvaření a vytáhnutí dáme na pomaštěný tác a IHNED propícháme tenkou dlouhou vidličkou, aby unikla pára a knedlíky se nesrazily.

Pizza chléb

280 ml vody
2 PL olivového oleje,
2 ČL soli
480g hladké mouky
1 ČL cukru
2 ČL sušeného droždí nebo 20g čerstvého
program – těsto

Po vykynutí těsto rozdělíme na 2 části a vyválíme dvě placky. Každou potřeme kečupem, česnekem, solí a pepřem. Poklademe salámem, sýrem, houbami (podle chutí, stačí ale i jen salám a sýr). Srolujeme dva záviny a vložíme do pekárny na délku vedle sebe. Potřeme olejem a posypeme grilovacím kořením. Pekárnu dáme na 2 minuty naprogram pečení, pak vypneme a necháme 15 minut kynout, pak dáme opět pečení a upečeme.
Těsto se hodí i na klasickou pizzu na plech.

Buchty, koláče, záviny

160 ml mléka
50g rozpuštěného másla nebo sádla
½ ČL soli
50g cukru
350g mouky (napůl hladkou a polohrubou)
15g čerstvého droždí
1 ČL citronové kůry a šťávy (kůru mám smíchanou do zásoby s pískovým cukrem ve skleničce v lednici, šťávu mám na mražáku a podle potřeby kousek ukrojím)

program – těsto

Z těsta můžeme udělat buchty plněné dle chuti, dáváme do pekáčku a každou omastíme. Nebo uděláme závin s libovolnou náplní, závin potřeme vejcem. Nebo děláme klasické koláče plněné tvarohem a nahoru dáme povidla a drobenku. Vše pečeme na 180 stupňů do zlatova (asi 20 minut)

Frgále 2 ks = 2 plechy

200 ml mléka
80g mletého cukru
80g rozpuštěného másla
1 vejce
½ ČL soli
500g mouky (napůl hladká a polohrubá)
citronová kůra
20g čerstvého droždí

program – těsto
Z vykynutého těsta rozválíme na dva plechy na pečicí papír velkou kulatou placku přes celý plech. Potřeme náplní (na dva koláče 500g tvarohu, cukr, rum) a posypeme drobenkou (hladká a polohrubá mouka, mletý cukr, vanilkový cukr, máslo). Pečeme na 180 stupňů.

Kynutá bábovka s mákem

150 ml mléka
1 vejce
50-80 g rozpuštěného másla nebo sádla
50g cukru
½ ČL soli
350g hladké mouky
20g čerstvého droždí (nebo 1 ČL sušeného)
citronová kůra

náplň: 100ml mléka přivedeme k varu, přidáme 70g mletého máku, 30g cukru, mletou skořici, citronovou kůru, 1 lžíci rybízové marmelády, rum, lžíci strouhaného perníku

program – těsto
Z vykynutého těsta vyválíme plát, polovinu potřeme makovou náplní, stočíme roládu a dáme do vymazané bábovkové formy a necháme nakynout. Pečeme na 180 stupňů. Po upečení poprášíme moukou a vyklopíme na talíř a pocukrujeme.

Bochánek, mazanec, vánočka

250ml mléka
2 žloutky
100g rozpuštěného másla
1 vanilkový cukr
5 PL mletého cukru
1 ČL soli
500g polohrubé mouky
21g čerstvého droždí (nebo 2 ČL sušeného)
na chuť můžeme přidat špetku mletého badyánu nebo muškátového květu
po zaznění zvukového signálu: 2 PL hrozinek namočených v rumu, kandované ovoce

program – klasik, velikost – 1, kůrka – světlá

Nejúžasnější velikonoční pletenec

125 ml mléka
1 vejce
80g rozpuštěného másla
80g cukru
¾ ČL soli
½ vanilkového cukru
380g mouky (napůl hladké a polohrubé)
citronová kůra
21g čerstvého droždí (nebo 2 ČL sušeného)

program – těsto
Po vykynutí propracujeme na vále a vytvarujeme mazanec nebo vánočku. Dáme na plech s pečicím papírem, potřeme vajíčkem, necháme nakynout a pečeme na 180 stupňů 20-30 minut.

Vánočka jako kupovaná od Iv@

125 ml vody
80g cukru
50g rozpuštěného másla
1 vejce
½ ČL soli
350-370g hladké mouky
citronová kůra
30g čerstvého droždí (nebo 2 ČL sušeného)

program – těsto
Po vykynutí upleteme vánočku, necháme nakynout, potřeme vejce a pečeme na 180 stupňů 20-30 minut.

Sváteční vánočka

150 ml mléka
½ ČL soli
2 žloutky
125g cukru krupice
125g dobrého másla nakrájeného na kousky!
1 PL citronové a pomerančové šťávy
500g hladké mouky

70g hrozinek namočených přes noc v bílém víně

program – těsto

Po vykynutí prohněteme na vále, rozdělíme na 9 dílů, do každého zabalíme část hrozinek a upleteme vánočku. Potřeme nálevem z hrozinek a necháme dostatečně nakynout. Pečeme
5 minut na 180 stupňů, pak 1 hodinu na 150 stupňů. Troubu neotevíráme!

Loupáčky 12 ks (na dva plechy)

175 ml mléka napůl s vodou
1 vejce
70g rozpuštěného másla
½ ČL soli
40g cukru
1 vanilkový cukr
400g hladké mouky
21g čerstvého droždí
mák na posypání

program – těsto

Po vykynutí rozdělíme na 12 kousků, rozválíme dlouhé placičky a smotáme, uválením upravíme tvar, pomoučíme v mouce, dáme na plech s pečicím papírem a necháme nakynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Pečeme na 180-200 stupňů 15 minut.

Re: Domácí pekárna - recepty

PříspěvekNapsal: pon 19. črc 2010 22:55:32
od Bouřka
Mám ji krátce, zatím se ujal tenhle recept na běžný chleba:
350 g žitné chlebové mouky
350 g pšeničné chlebové mouku

nebo
300 g žitné chlebové mouky
300 g pšeničné chlebové mouku
100 g hladké pšeničné mouku

cca 430 ml vody
3 PL oleje
3 PL octa
3 ČL soli
10 g čerstvého droždí (máme rádi hutnější)
kmín a jiná semínka dle chuti (u nás hlavně kmínu mnoho)

Těším se, že až mi bude líp (jsem dlouhodoběji marod), začnu trochu víc experimentovat. Hlavně se těším na kváskový chleba.