Domácí pekárna - recepty
Napsal: pon 19. črc 2010 8:01:08
Tak se vracím k tématu domácí pekárny. Po dlouhých úvahách a sledování jsem jednu zakoupila a můžu říct, že jsem spokojená a už bych ji nedala .
Vím, že receptů je všude spousty, vybrala jsem svých pár vyzkoušených a vynikajících. Omlouvám se, nevím, který zdroj jsem použila, páč jsem si to jen tak stahovala do wordu.
Možné zdroje jsou:
mamincinyrecepty.cz
toprecepty.cz
domacipekarny.dama.cz
Jde mi o to, chtěla bych Vás poprosit, jaký je Váš oblíbený, vyzkoušený recept?
Hlavně tedy na chleba. Já zatím zkusila ten slunečnicový (viz. níže) a už jsem u něj zůstala. Pokaždé si říkám, zkusím nějaký jiný , ale stejně jdu zase do tohoto . Vím, třeba na dámě je receptů, přes tisícovku, ale někdy už jen to pročítání trochu unavuje. Takže pokud máte nějaký oblíbený recept, sem s ním.
Bábovka Margotka
Ingredience
150 ml mléka, 150 ml oleje, 1 vejce, 200g cukru krupice, 150 g nastrouhané tyčinky margot, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce kakaa, 500g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva
Postup
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny.
Program: dort - světlá kůrka
Po zapípání zkusíme špejlí, je-li bábovka hotová. Pokud ne, zapneme ještě na pár minut program pečení.
Hotovou bábovku můžeme polít čokoládovou polevou a posypat kokosem nebo mletými ořechy.
Perník z pekárny
Ingredience
250 ml mléka, 1 vejce, 10 lžic oleje, 250 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce kakaa, 400 g polohrubé mouky, 1 prášek do perníku, podle chuti rozinky, ořechy, kousky čokolády,...
Postup
Suroviny vložíme do nádoby v uvedeném pořadí a zapneme program Dort. Rozinky, ořechy a jiné pochutiny přidáme po zvukovém signálu. Stav upečení zkoušíme špejlí.
Slunečnicový chléb
Ingredience
360 ml vody, 30 g másla, 525 g hladké mouky, 1/2 kávové lžičky cukru, 2 kávové lžičky soli, 50 g slunečnicových semínek, 1 lžička sušeného droždí
Postup
Ingredience vložit do pekárny v uvedeném pořadí tak, aby se kvasnice nedotýkaly tekuté části. Zapnout program KLASIK, velikost II, kůrka střední. Semínka až po zvukovém signálu.
Obměna: 100 g mouky můžeme nahradit celozrnnou špaldovou.
Mazanec
Suroviny:
275 ml mléka
100 g rozpuštěného másla nebo Hery
3 lžíce krystalového cukru
2 lžíce vanilkového cukru
1 lžička soli
500 g polohrubé mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
po zvukovém signálu přidáme rozinky nebo kandované ovoce, později pak může být i nastrouhaná čokoláda, jinak se rozpustí a těsto bude hnědé.
Nastavení pekárny: Program Základní / stupeň propečení kůrky Světlý / velikost Velký
nedělní štola
Suroviny:
200 ml mléka
60 g Hery
2 vejce
1 vanilkový pudink v prášku
60 g cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička soli
500 g polohrubé mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
po zvukovém signálu přidáme 2 lžíce rozinek namočených v rumu, mandle
(zde dávám prakticky cokoli - sušené jahody, broskve, hrušky, třešně,....)
Nastavení pekárny: Program Základní / stupeň propečení kůrky Světlý / velikost Střední
Postup:
Program Základní, po zvukovém signálu přidáme rozinky a mandle.
Po ukončení programu vyzkoušíme špejlí, zda je štola upečená, pokud ne, nastavíme program PEČENÍ a za stálé kontroly dopečeme.
Vím, že receptů je všude spousty, vybrala jsem svých pár vyzkoušených a vynikajících. Omlouvám se, nevím, který zdroj jsem použila, páč jsem si to jen tak stahovala do wordu.
Možné zdroje jsou:
mamincinyrecepty.cz
toprecepty.cz
domacipekarny.dama.cz
Jde mi o to, chtěla bych Vás poprosit, jaký je Váš oblíbený, vyzkoušený recept?
Hlavně tedy na chleba. Já zatím zkusila ten slunečnicový (viz. níže) a už jsem u něj zůstala. Pokaždé si říkám, zkusím nějaký jiný , ale stejně jdu zase do tohoto . Vím, třeba na dámě je receptů, přes tisícovku, ale někdy už jen to pročítání trochu unavuje. Takže pokud máte nějaký oblíbený recept, sem s ním.
Bábovka Margotka
Ingredience
150 ml mléka, 150 ml oleje, 1 vejce, 200g cukru krupice, 150 g nastrouhané tyčinky margot, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce kakaa, 500g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva
Postup
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny.
Program: dort - světlá kůrka
Po zapípání zkusíme špejlí, je-li bábovka hotová. Pokud ne, zapneme ještě na pár minut program pečení.
Hotovou bábovku můžeme polít čokoládovou polevou a posypat kokosem nebo mletými ořechy.
Perník z pekárny
Ingredience
250 ml mléka, 1 vejce, 10 lžic oleje, 250 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce kakaa, 400 g polohrubé mouky, 1 prášek do perníku, podle chuti rozinky, ořechy, kousky čokolády,...
Postup
Suroviny vložíme do nádoby v uvedeném pořadí a zapneme program Dort. Rozinky, ořechy a jiné pochutiny přidáme po zvukovém signálu. Stav upečení zkoušíme špejlí.
Slunečnicový chléb
Ingredience
360 ml vody, 30 g másla, 525 g hladké mouky, 1/2 kávové lžičky cukru, 2 kávové lžičky soli, 50 g slunečnicových semínek, 1 lžička sušeného droždí
Postup
Ingredience vložit do pekárny v uvedeném pořadí tak, aby se kvasnice nedotýkaly tekuté části. Zapnout program KLASIK, velikost II, kůrka střední. Semínka až po zvukovém signálu.
Obměna: 100 g mouky můžeme nahradit celozrnnou špaldovou.
Mazanec
Suroviny:
275 ml mléka
100 g rozpuštěného másla nebo Hery
3 lžíce krystalového cukru
2 lžíce vanilkového cukru
1 lžička soli
500 g polohrubé mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
po zvukovém signálu přidáme rozinky nebo kandované ovoce, později pak může být i nastrouhaná čokoláda, jinak se rozpustí a těsto bude hnědé.
Nastavení pekárny: Program Základní / stupeň propečení kůrky Světlý / velikost Velký
nedělní štola
Suroviny:
200 ml mléka
60 g Hery
2 vejce
1 vanilkový pudink v prášku
60 g cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička soli
500 g polohrubé mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
po zvukovém signálu přidáme 2 lžíce rozinek namočených v rumu, mandle
(zde dávám prakticky cokoli - sušené jahody, broskve, hrušky, třešně,....)
Nastavení pekárny: Program Základní / stupeň propečení kůrky Světlý / velikost Střední
Postup:
Program Základní, po zvukovém signálu přidáme rozinky a mandle.
Po ukončení programu vyzkoušíme špejlí, zda je štola upečená, pokud ne, nastavíme program PEČENÍ a za stálé kontroly dopečeme.