Jerky - sušené maso
Napsal: stř 29. pro 2010 19:53:11
Tak se mi právě dosušila první dávka sušeného hovězího masa.
Sušené maso miluju, je to vcelku nízkotučné, ale výživné, no a ta parádně intenzivní masovo-kořeněná chuť, to je něco. Trvanlivý steak v kapesním vydání.
Občas jsem si kupovala to balené, ale je to celkem drahé a je toho podstatně méně než by jeden masožrout ocenil, tak jsem se rozhodla že nastuduju recepty a budu sušit doma.
Nakonec jsem doma vyštrachala kousek libového hovězího, vyřezala všechny tuky, šlachy a podobné nedobrosti, nakrájela na 2mm silné plátky, naložila do soli, pepře a česneku a nechala přes noc marinovat.
Ráno jsem plátky napíchala na párátka, pověsila na mřížku do trouby a na dno trouby dala plech na případné odkapávání a začla sušit.
Prvních 40 minut na cca 75 stupních, aby se povraždily bakterie a podobné svinstvo a potom zmírnit na 55°C a deset hodin sušit v pootevřené troubě.
Správně usušené to je když se to začne lámat.
No a k tomu teďka došlo, takže zhodnocení:
s tím kořením a solí budu příště trochu opatrnější, ale jinak je to srovnatelné s tím kupovaným, či dokonce lepší (míň flaks a žádná chemie). Dokonce i taťkovi to chutnalo, a to je co říct.
nejradši bych zítra jela koupit dvě kila roštěnky a jela druhé kolo každopádně jsem nesušila naposled.
Takže jestli máte odvahu, chuť vyzkoušet něco netradičního a máte rádi maso, tak směle do toho.
Sušené maso miluju, je to vcelku nízkotučné, ale výživné, no a ta parádně intenzivní masovo-kořeněná chuť, to je něco. Trvanlivý steak v kapesním vydání.
Občas jsem si kupovala to balené, ale je to celkem drahé a je toho podstatně méně než by jeden masožrout ocenil, tak jsem se rozhodla že nastuduju recepty a budu sušit doma.
Nakonec jsem doma vyštrachala kousek libového hovězího, vyřezala všechny tuky, šlachy a podobné nedobrosti, nakrájela na 2mm silné plátky, naložila do soli, pepře a česneku a nechala přes noc marinovat.
Ráno jsem plátky napíchala na párátka, pověsila na mřížku do trouby a na dno trouby dala plech na případné odkapávání a začla sušit.
Prvních 40 minut na cca 75 stupních, aby se povraždily bakterie a podobné svinstvo a potom zmírnit na 55°C a deset hodin sušit v pootevřené troubě.
Správně usušené to je když se to začne lámat.
No a k tomu teďka došlo, takže zhodnocení:
s tím kořením a solí budu příště trochu opatrnější, ale jinak je to srovnatelné s tím kupovaným, či dokonce lepší (míň flaks a žádná chemie). Dokonce i taťkovi to chutnalo, a to je co říct.
nejradši bych zítra jela koupit dvě kila roštěnky a jela druhé kolo každopádně jsem nesušila naposled.
Takže jestli máte odvahu, chuť vyzkoušet něco netradičního a máte rádi maso, tak směle do toho.