Nemám zrovna literární nadání, tak využiji možnosti vložit recept na nápoj, který by měl být ztvárněný tímto šátkovým prstýnkem. Mimochodem první z těchto prstýnků jsem dělala na žádost mojí maminky, která nesnáší uzly na šátku a vznesla dotaz, zda by podobný kroužek bylo možné vyrobit z korálků.
Tak ten recept - znám ho od svojí babičky, nevím odkud pochází původně a děláme ho takto:
Babiččin vánoční punčPotřebujeme: 0,5l vody, 0,25l bílého vína, 0,1l rumu, citron, pomeranč, čaj, cca 5dkg cukru, skořice, hřebíček, badyán.
Postup: Uvaříme čaj, přidáme cukr, koření, citronovou a pomerančovou šťávu, tenké skrojky kůry citronu a pomeranče a vše přivedeme k varu. Odstavíme, necháme zchladnout a přidáme víno a rum a znovu zahřejeme skoro k varu. Podává se s kouskem citronu a pomeranče.
Tento recept lze různě upravovat, nahradit cukr medem, bílé víno červeným, použít jiné ovoce, zámožnější z nás mohou vyměnit rum za brandy apod. Měl by být ale zachován poměr 2 díly vody a 1 díl vína a vždy by tam mělo být všech 5 ingrediencí správného punče – voda, cukr, čaj, víno, pálenka.
P.S Všimla jsem si překlepu v množství cukru, správně má být 5dkg (původně jsem napsala 15
), ale já tam ve skutečnosti prostě dávám 3 lžíce.