dotaz - tubular stehy

Techniky pro šití šňůr, které mají kulatý nebo n-úhelníkový průřez

dotaz - tubular stehy

Příspěvekod eriana » úte 02. úno 2010 19:00:47

Původně jsem byla tvrdá odpůrkyně šití a vrchol mého umění byla maximálně kulička nebo kytička. Po objevení Nyma jsem šití naprosto propadla, teď mne momentálně chytily tubular stehy (konečně jsem zvládla i herinek ze čtyř, díky Gi, tvůj návod je geniální i pro blba jako jsem já!!!). Strašně se mi líbí ty šité náhrdelníky, kdy je kus ušitý třeba tubular peyotem, spiral rope nebo herinkem, pak je vložený nějaký nápadnější korálek a tybylárka pokračuje dál. Furt ale nějak nemůžu pochopit, jak se to tam vlastně pořeší... skončit herinka, nahodit korálek, to bych zvládla, ale jak potom zas navázat tím herinkem? To mám na té stejné niti zas udělat tu základní krychličku, nebo je na to nějaký jiný fígl? Já jako původně skalní ketlovačka mám furt tendence si ty kusy tubulárky našít extra a pak to teprve nějak sesazovat a sešívat dohromady. Tak jak to teda vlastně je? Pomoc! :)
Snad jsem se vyjádřila dostatečně srozumitelně, v posledních dnech mám nějak IQ houpacího koně a nic mi nedochází, možná i proto mi to všechno nedocvakává...
eriana

Úroveň: pořád a pořád se učím

Re: dotaz - tubular stehy

Příspěvekod romča » úte 02. úno 2010 19:19:56

U herinku se to dělá tak, že provlíkneš nit tím korálkem, který chceš mezi to vložit, navlíkneš 2 rokajly jako bys pokračovala herinkem, zpátky korálkem dolů do herinku - jako bys šila herinek dál, ale tu nit musíš provlíknout korálkem......nevím, jestli je to takhle k pochopení. Našla jsem nákres v knížce, můžu ti to poslat na SZ
romča

Úroveň: pokročilý závislák, stále se učící

Příspěvekod eriana » úte 02. úno 2010 19:28:32

romčo, díky! Pochopila, ale pokud mi to pošleš, pro sichr, budeš zlatá... eriana@centrum.cz
eriana

Příspěvekod gianelle » úte 02. úno 2010 19:38:52

u herinka je to tak jak píše Romča, prostě navlečeš vkládáný korálek a pak šiješ dál herinka a všechny nitě protahuješ tím vloženým korálkem. Učila jsem to na posledním kurzu. U spiral rope to myslím není žádný problém, prostě navléct a po navlečení zase začít spiral rope, ale u peyotu si myslím by bylo lepší našít si ty trubičky zvlášť a pak to všechno navléct třeba na lanko
gianelle
Admin / Borkyně měsíce II

Úroveň: Dammit, Jim, I'm a beader, not an admin!

Příspěvekod Likra » úte 02. úno 2010 23:04:53

Ono to chce číst i další příspěvky, asi před týdnem jsem to tady psala v viewtopic.php?f=34&t=88 :

Máš určitou délku herring spirály (například ze 4), pak navlékneš větší korálek, pak 2 rokajly, ze kterých děláš herring, protáhneš nit zpátky korálkem, pak zpátky a nahoru herring spirálou pod korálkem jako při normálním šití spirály, znovu korálkem, přidáš další 2 rokajly (máš tedy zase 4) pak zase zpátky korálkem a prošiješ herring pod korálkem, pak korálkem nahoru a jedním ze 4 rokajlů nad korálkem, a nyní můžeš pokračovat dále už herring spirálu.
Doufám, že jsem to napsala dost srozumitelně.
Likra
Borkyně měsíce |

Úroveň: nenechám ruce v klidu

Příspěvekod eriana » čtv 04. úno 2010 11:11:08

Tak to se omlouvám, jak jsem říkala, jsem v poslední době IQ negativ a nějak mi bedošlo, že bych to mohla hleadt tam...
eriana

Zpět na Kulaté šňůry, dutinky, spirály