Poraďte mi nejjednodušší dutinku nebo spirálu

Techniky pro šití šňůr, které mají kulatý nebo n-úhelníkový průřez

Poraďte mi nejjednodušší dutinku nebo spirálu

Příspěvekod Kriss » pát 02. zář 2011 11:48:32

Já už se z toho snad zblázním, moc bych se chtěla naučit nějakou dutinku nebo spirálu, jenže mi to ne a ne a nejde.
Asi jsem na toto tupec.
Podstivě jsem si prohlédla všechny druhy co tady jsou, vyzkoušela čtyři a to konkrétně Herringbone dutinku ze čtyř podle návodu od Gianelle, nic proti návodům jsou skvělé podle ní jsem se naučila obšívat kuličky, ale prostě tu hlavní část, která se opakuje, aby dutinka rostla jsem nepochopila.

Pak jsem zkusila Resile Tubulaire, tam se mi vůbec nedařil ten vzorek, sice to přibývalo, ale nevzhledně

Obrázek

Potom to bylo Twister peyote a opět beznadějné

Tak jsem nakonec zkusila jen peyotem obšívat pořád dokola, jenže to mi zase přišlo moc tvrdé a neohebné.

Obrázek

Můžete mi prosím poradit co je tak nejjednoduššího a s čím bych měla začít, už fakt nevím. *uaaa*
Kriss

Úroveň: začátečník - internetový samouk

Re: Poraďte mi nejjednodušší dutinku nebo spirálu

Příspěvekod gianelle » pát 02. zář 2011 13:17:11

myslím že na začátečníka sis ukousla dost velké sousto, ale projdem si to po řadě
z té Resilky jsem úplně zmatená, co ti z toho vylezlo ... myslím že problém je v tom že málo utahuješ a dutinka se ti teda netvaruje jak by měla. Jsou tam vidět nitě a to je základní chyba, pokud ti jde při šití vidět niť, něco je jasně špatně.
do Twister Peyotu bych se jako začátečník asi nepouštěla a klasická peyotová trubka je dobrý start, ale zkus začínat s kroužkem o míň korálcích, myslím že by to mohlo být trochu ohebnější ... ale určitě ne o moc, peyotové trubky jsou prostě tvrdé.
U herringbone spirály mi není jasné, co je nejasné, byla bych ráda, kdybys to víc rozvedla (je to i zpětná vazba pro mě, abych věděla co v návodech vylepšit, moc bych si toho vážila) - většina lidí má naopak problém s tím začátkem a další "růst" spirály už není problém.
Možná by ti pomohlo mrknout se na nějaký návod na rovný, plošný herringbone steh, nejlépe ani ne fotonávod, ale spíš nějaké kreslené schéma kde je vidět vedení nitě, abys viděla jak tam stavíš ty dvojice vedle sebe, přidat dva, vedlejším dolů, vedlejším nahoru, opakovat ... a aplikovat do dutinky to už snad nějak půjde.

Jinak možná by stálo za pokus vyzkoušet spiral rope, mezi začátečníky na ní byly celkem dobré ohlasy
viewtopic.php?f=75&t=101
gianelle
Admin / Borkyně měsíce II

Úroveň: Dammit, Jim, I'm a beader, not an admin!

Příspěvekod Kriss » pát 02. zář 2011 17:33:57

Moc děkuji Gi za radu, dám na tebe a zkusím ten rovný herringbone steh a pak ještě jednou vyzkouším ten ze čtyř.
Jinak k té zpětné vazbě, já mám všechny tvé návody vytištěné, raději pracuji u televize na svém místečku než u počítače, a jsem s nimi spokojená, jen tohle nechápu, i ty kuličky jsem zmákla na třetí pokus. Chyba může být třeba v tom, že nevidím ty barevné šipky, protože vytištěno mám černobíle.
Ještě jednou vyzkouším a pak dám vědět
Moc děkuju.
Kriss

Příspěvekod martinadk » sob 03. zář 2011 7:37:02

jo, v utahování bude určitě problém, já jsem resilku zvládla na první pokus. při utahování se pěkně vytvoří obloučky a korálky se úplně nabízejí :D
Obrázek

mě se zase nevyvedl herinek - první pokus o plochý- předpokládám že jsem taky málo utahovala ( nebo to tak má vypadat?) :?:
Obrázek
"neexistuje ideální manžel. ideální manžel je svobodný"
http://martinakotlasova.webnode.cz/
http://www.fler.cz/martinadk
martinadk
Stálý člen fóra

Úroveň: pokročilý? něco umím spoustu ne ;-)

Příspěvekod gianelle » sob 03. zář 2011 8:39:49

holky, pokud máte s herinka špatný pocit proto že je měkký a pružný, tak ho nemějte, řekla bych že to je vlastnost - podobně jako peyote dutinky mají tendenci být tvrdé a neohebné, tak herringbone steh to má zase naopak a i při správném utahování bývá podstatně měkčí a pružnější než třeba ten peyote - tudíž pokud se herringbone utahuje málo, tak ukazuje moc nití a pruží fakt až moc. Já ale na tom tvém vzorku žádný zásadní problém nevidím (možná akorát to utahování, toho není nikdy dost ;) )
gianelle

Příspěvekod Kriss » sob 03. zář 2011 16:16:26

martinadk píše:jo, v utahování bude určitě problém, já jsem resilku zvládla na první pokus. při utahování se pěkně vytvoří obloučky a korálky se úplně nabízejí :D
Obrázek

mě se zase nevyvedl herinek - první pokus o plochý- předpokládám že jsem taky málo utahovala ( nebo to tak má vypadat?) :?:
Obrázek

Teda ta je fakt hezká.
Napadlo mě jestli u mě ten problém není taky v tom, že mám podobné odstíny modré a malý rozdíl ve velikosti těch rokajlů
No časem na to snad příjdu, uvidíme
Kriss

Příspěvekod gianelle » sob 03. zář 2011 17:03:49

Je pravda že to, o čem mluvíš, může u resilky trochu zlobit - podobné barvy to můžou znepřehlendit a co se velikosti týče, tak návod na resilku doporučuje velikosti 11 a 15, ale zásadní problém by to zřejmě dělat nemělo, protože resilka vychází z klasické síťované dutinky a ta se běžně dělá ze jedné velikosti korálků. Problém bude fakt v tom utahování, určitě vidíš že ty řady korálků ti leží "naplocho", ale ve skutečnosti by měly tvořit obloučky.
gianelle

Příspěvekod Kriss » stř 07. zář 2011 7:01:03

Tak jsem ten Herringbone zvládla a dokonce ze šesti *jump*
Moc děkuju za rady a pomoc.
Mám to i s náušnicema tak 'fotku vložím do sekce SOUPRAVY ;)
Kriss

Zpět na Kulaté šňůry, dutinky, spirály