Ahojky! Já mám doma pekárnu už skoro tři roky a nedala bych ji za nic na světě. Moje kamarádka má bezva stránky o pekárně a všechny recepty má vyzkoušené
http://www.primapekarna.estranky.cz/A tady jsou moje vyzkoušené recepty.
Chléb Šumava
800g (600g)
320ml (240ml) vody
1,5 PL (1 PL) (polévková lžíce) octa
3 PL (2 PL) olivového oleje
260g (200g) hladké pšeničné mouky
80g (60g) žitné chlebové mouky
60g (45g) celozrnné žitné mouky
60g (45g) celozrnné pšeničné mouky
1 ČL (¾ ČL) (čajová lžička) cukru
1 PL (¾ PL) drceného kmínu
26g (20g) čerstvého droždí (nebo 1,5 ČL sušeného droždí)
13g (10g) soli
můžeme přidat 2-3 PL lněného semínka, 2-3 PL slunečnice
Program – klasik, velikost – 1, kůrka – střední
Kváskový chléb od Iv@
800g (600g)
300 ml (190 ml) vody
1,5 ČL (1 ¼ ČL) soli
2 PL (1,5 PL) olivového oleje
350g (260g) hladké mouky
65g (60g) žitné chlebové mouky
2 PL (1 PL) bramborákového těsta v prášku (nebo Solamylu)
1 PL (¾ PL) drceného kmínu
1 ČL (¾ ČL) cukru
15 g (10 g) čerstvého droždí ( nebo 1,5 ČL sušeného)
80g (55g) hustého kvásku
Program – klasik, velikost – 1, kůrka – střední
Suroviny dáváme do pekárny v napsaném pořadí. Lžíce a lžičky jsou zarovnané. Pečivo před kynutím vyválíme v mouce, aby při kynutí neoschlo. Ze začátku hlídáme, aby těsto nebylo moc řídké, každá mouka je jinak suchá.
Chléb můžeme upéct v pekárně, potom je lepší sušené droždí, protože čerstvé může být cítit. Pokud chceme chléb upéct v troubě, zaděláme těsto na program Příprava těsta. Po vykynutí vyklopíme na pomoučený vál a prohněteme, těsto musí být tužší, nesmí se roztékat. Uděláme šišku, omoučíme v mouce, dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme nakynout. Troubu předehřejeme na 200-220 stupňů. Vysoká teplota je důležitá, aby mělo pečivo tenkou tmavší kůrku a uvnitř nebylo vyschlé. Chléb během kynutí potřeme rozšlehaným vejcem s trochou vody, díky tomu bude krásně hladký a udrží si při pečení tvar. Nakynutý a potřený chléb vložíme do rozpálené trouby a pečeme, až je na povrchu i zespodu krásně zlatavý. Necháme vychladnout na kovové mřížce.
Olej používáme olivový (stačí i obyčejnější v plastu), protože obyčejné slunečnicové a řepkové jsou v pečivu cítit olejovou chutí.
Semínka a přísady jako česnek nebo osmaženou cibuli přidáváme podle chuti.
Kvásek si můžeme udělat doma,
http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvaskyBochánky slané 12-14 ks
270 ml tekutiny (voda + mléko)
1 vejce
4 PL olivového oleje + 1 PL másla
2 ČL soli
500g hladké mouky
1 ČL cukru
21g čerstvého droždí
program – těsto
Po vykynutí uděláme bochánky a omoučíme je v mouce. Dáme na plech na pečicí papír a necháme nakynou na 50 stupňů v troubě. Vyndáme, troubu dáme na 180-200 stupňů a bochánky vložíme do rozpálené trouby. Upečeme dozlatova (asi 15 minut). Tyto bochánky nemusíme potírat vejcem, hodí se jako pečivo ke smetanovým omáčkám.
Klasické rohlíky8ks (12ks)
180g (260g) vody
3 PL (4 PL) olivového oleje
1 ¼ ČL (2 ČL) soli
340g (500g) hladké mouky
¾ ČL (1 ČL) cukru
21g (30g) čerstvého droždí (nebo 2 ČL sušeného)
program – těsto
Vykynuté těsto rozdělíme na určený počet dílů, vyválíme podlouhlou placku a z jedné strany začneme motat rohlíky. Umotaný rohlík ještě válením upravíme do pěkného tvaru a vyválíme v mouce. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme nakynout. Troubu rozpálíme na 200-220 stupňů, rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem nebo bílkem s trochou vody a dáme do rozpálené trouby. Pečeme 15-16 minut.
Celozrnné rohlíky 8 ks = 1 plech
190 ml vody
3 PL olivového oleje
1 ¼ ČL soli
250g hladké mouky
70g celozrnné pšeničné mouky
¾ ČL cukru
1 PL pšeničných klíčků
1 PL lněného semínka
21g čerstvého droždí
program – těsto, postup stejný jako u klasických rohlíků.
Bagety od Iv@ 4 ks na bagetový plech
220 ml vody,
2 PL oleje,
1,5 ČL soli
350g hladké mouky
1 ČL cukru
21g čerstvého droždí
program – těsto, postup stejný jako u rohlíků, jen tvarujeme bagety do bagetového plechu. Pokud nemáme bagetový plech, dáme bagety na normální a budou mít rovný spodek.
Tmavé bagety se semínky od Iv@
100ml vody
160g vývaru z Melty
2 ČL soli
25g olivového oleje
100g pšeničné celozrnné mouky
200g polohrubé mouky
190g hladké mouky
50g strouhaného sýra
2 ČL cukru
21g čerstvého droždí
program – těsto. Postup výše. Během vyvalování podsypeme lněným semínkem a zapracujeme do povrchu těsta.
Knedlíky (2-3 šišky houskový přílohový nebo ovocné)
250 ml mléka
1 vejce
1 ČL soli
500g mouky (napůl hrubá a hladká)
1 ČL cukru
21g čerstvého droždí
(na přílohový dáme 3 hrsti nakrájených starších rohlíků)
program – těsto
Uděláme šišky a necháme ještě 15 minut kynout nebo naplníme ovocem a necháme kynout. Nachystáme si tác nebo talíře, které lehce potřeme olejem.
V páře vaříme 25 minut. Ve vodě vaříme 18 minut a v půlce otočíme. Po uvaření a vytáhnutí dáme na pomaštěný tác a IHNED propícháme tenkou dlouhou vidličkou, aby unikla pára a knedlíky se nesrazily.
Pizza chléb280 ml vody
2 PL olivového oleje,
2 ČL soli
480g hladké mouky
1 ČL cukru
2 ČL sušeného droždí nebo 20g čerstvého
program – těsto
Po vykynutí těsto rozdělíme na 2 části a vyválíme dvě placky. Každou potřeme kečupem, česnekem, solí a pepřem. Poklademe salámem, sýrem, houbami (podle chutí, stačí ale i jen salám a sýr). Srolujeme dva záviny a vložíme do pekárny na délku vedle sebe. Potřeme olejem a posypeme grilovacím kořením. Pekárnu dáme na 2 minuty naprogram pečení, pak vypneme a necháme 15 minut kynout, pak dáme opět pečení a upečeme.
Těsto se hodí i na klasickou pizzu na plech.
Buchty, koláče, záviny 160 ml mléka
50g rozpuštěného másla nebo sádla
½ ČL soli
50g cukru
350g mouky (napůl hladkou a polohrubou)
15g čerstvého droždí
1 ČL citronové kůry a šťávy (kůru mám smíchanou do zásoby s pískovým cukrem ve skleničce v lednici, šťávu mám na mražáku a podle potřeby kousek ukrojím)
program – těsto
Z těsta můžeme udělat buchty plněné dle chuti, dáváme do pekáčku a každou omastíme. Nebo uděláme závin s libovolnou náplní, závin potřeme vejcem. Nebo děláme klasické koláče plněné tvarohem a nahoru dáme povidla a drobenku. Vše pečeme na 180 stupňů do zlatova (asi 20 minut)
Frgále 2 ks = 2 plechy
200 ml mléka
80g mletého cukru
80g rozpuštěného másla
1 vejce
½ ČL soli
500g mouky (napůl hladká a polohrubá)
citronová kůra
20g čerstvého droždí
program – těsto
Z vykynutého těsta rozválíme na dva plechy na pečicí papír velkou kulatou placku přes celý plech. Potřeme náplní (na dva koláče 500g tvarohu, cukr, rum) a posypeme drobenkou (hladká a polohrubá mouka, mletý cukr, vanilkový cukr, máslo). Pečeme na 180 stupňů.
Kynutá bábovka s mákem150 ml mléka
1 vejce
50-80 g rozpuštěného másla nebo sádla
50g cukru
½ ČL soli
350g hladké mouky
20g čerstvého droždí (nebo 1 ČL sušeného)
citronová kůra
náplň: 100ml mléka přivedeme k varu, přidáme 70g mletého máku, 30g cukru, mletou skořici, citronovou kůru, 1 lžíci rybízové marmelády, rum, lžíci strouhaného perníku
program – těsto
Z vykynutého těsta vyválíme plát, polovinu potřeme makovou náplní, stočíme roládu a dáme do vymazané bábovkové formy a necháme nakynout. Pečeme na 180 stupňů. Po upečení poprášíme moukou a vyklopíme na talíř a pocukrujeme.
Bochánek, mazanec, vánočka250ml mléka
2 žloutky
100g rozpuštěného másla
1 vanilkový cukr
5 PL mletého cukru
1 ČL soli
500g polohrubé mouky
21g čerstvého droždí (nebo 2 ČL sušeného)
na chuť můžeme přidat špetku mletého badyánu nebo muškátového květu
po zaznění zvukového signálu: 2 PL hrozinek namočených v rumu, kandované ovoce
program – klasik, velikost – 1, kůrka – světlá
Nejúžasnější velikonoční pletenec125 ml mléka
1 vejce
80g rozpuštěného másla
80g cukru
¾ ČL soli
½ vanilkového cukru
380g mouky (napůl hladké a polohrubé)
citronová kůra
21g čerstvého droždí (nebo 2 ČL sušeného)
program – těsto
Po vykynutí propracujeme na vále a vytvarujeme mazanec nebo vánočku. Dáme na plech s pečicím papírem, potřeme vajíčkem, necháme nakynout a pečeme na 180 stupňů 20-30 minut.
Vánočka jako kupovaná od Iv@
125 ml vody
80g cukru
50g rozpuštěného másla
1 vejce
½ ČL soli
350-370g hladké mouky
citronová kůra
30g čerstvého droždí (nebo 2 ČL sušeného)
program – těsto
Po vykynutí upleteme vánočku, necháme nakynout, potřeme vejce a pečeme na 180 stupňů 20-30 minut.
Sváteční vánočka150 ml mléka
½ ČL soli
2 žloutky
125g cukru krupice
125g dobrého másla nakrájeného na kousky!
1 PL citronové a pomerančové šťávy
500g hladké mouky
70g hrozinek namočených přes noc v bílém víně
program – těsto
Po vykynutí prohněteme na vále, rozdělíme na 9 dílů, do každého zabalíme část hrozinek a upleteme vánočku. Potřeme nálevem z hrozinek a necháme dostatečně nakynout. Pečeme
5 minut na 180 stupňů, pak 1 hodinu na 150 stupňů. Troubu neotevíráme!
Loupáčky 12 ks (na dva plechy)
175 ml mléka napůl s vodou
1 vejce
70g rozpuštěného másla
½ ČL soli
40g cukru
1 vanilkový cukr
400g hladké mouky
21g čerstvého droždí
mák na posypání
program – těsto
Po vykynutí rozdělíme na 12 kousků, rozválíme dlouhé placičky a smotáme, uválením upravíme tvar, pomoučíme v mouce, dáme na plech s pečicím papírem a necháme nakynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Pečeme na 180-200 stupňů 15 minut.