Co budete dneska vařit?

I korálkářky občas musí jíst ...

Re: Co budete dneska vařit?

Příspěvekod tajemny-poutnik » úte 27. črc 2010 13:41:28

my dnes máme krutí játra na cibulce s provensálským kořením a rejži :-P
Ne každý kdo bloudí je ztracen.
Možná bychom mohli dojít skutečné lidskosti skrz porozumění zvířatům
tajemny-poutnik
Borkyně měsíce |

Úroveň: do mistra hodně daleko

Příspěvekod Bouřka » úte 27. črc 2010 17:22:44

Játra bych si dala, ale mám smůlu a na hodně dlouho. Takže u nás brambory na loupačku s kozím tvarohem a nějaká ta zelenina. A zítra nejspíš cukety, ale budu muset vymyslet nějakou dietní úpravu.
Bouřka

Příspěvekod renda » pát 27. srp 2010 11:44:10

My dnes měli bramboračku s hříbkama a pak lívance, normální klasický těsto, jen vejce nedávám naráz, ale dávám žloutky a sníh, mňamka
renda
Stálý člen fóra

Úroveň: pomalu se učím a vítám rady i kritiky

Příspěvekod gianelle » sob 30. říj 2010 20:14:29

Nějak to tu upadá, takže ...
dneska byla na oběd pořádně hustá čočková polívka, včera bramboráky ;)
gianelle
Admin / Borkyně měsíce II

Úroveň: Dammit, Jim, I'm a beader, not an admin!

Příspěvekod Klára » sob 30. říj 2010 20:43:14

U nás se papala klasická polívka se zeleninou a drobením, a br.knedlík,čer.zelí a buček a kuřátko a zbylo na zítra takže ušetřený čas upotřebím jak jinak než u korálků, jen něco upeču sladkýho na zub ale to je taková 20minutovka
Klára
Borkyně měsíce |

Příspěvekod vejujo » ned 31. říj 2010 9:54:54

Včera jsme měli zapečené kuřecí rolky se šunkou a sýrem, zalité smetanou a k tomu oprančené brambory - po dlouhé době se mi podařilo dostat do kamarádky maso (normálně maso nejí, protože jí prý nechutná) takže jsem měla velkou radost, když si na tom pochutnala i ona *jump* a dneska asi smažená ryba s bramborovou kaší
vejujo

Příspěvekod jitka- » ned 31. říj 2010 10:02:00

My dneska budeme mít pečenou krkovičku, zelí a domácí knedlíky ;)
jitka-

Příspěvekod jilinka » ned 31. říj 2010 10:18:06

v pátek jsme měli rychlé a chutné jídlo - doporučuji:

Brambory ala Chilli con carne: spotřebovávala jsem doma zbytky :)

Na kostičky jsem nakrájela špekáček, na tom osmahla cibulku... přidala jsem kostičky masa (měli jsme zrovna takový vošklivý kuřecí řízky, stehenní, který se nehodí na řízky...), trochu osmahla, přidala koření Chilli con carne (Kotányi), plechovku naložených červených fazolí, a ke konci na plátky nakrájené vařené brambory...
Patřil by tam ještě rajský protlak, ale manžel si to polil kečupem, já jsem nechala jen tak, chutná mi to bez toho víc.
jilinka

Příspěvekod Bouřka » ned 31. říj 2010 22:10:01

U nás bída, po víc jak týdnu v posteli jsem se na mnoho nezmohla. Takže v sobotu bramborová kaše s brokolicí a pečenou dýní. A dnes jsem vzala zbytek tý kaše, prskla do ní vejce a pórek a zapekla s chorizem a zbytkem brokolice. Zítra se chystám na drožďovou polívku. Potřebujeme výživnou bombu na rekonvalescenci a navíc se po ní můžem utlouct.
Bouřka

Příspěvekod Kerolajna » pon 01. lis 2010 10:40:30

Včera se u nás nevařilo, nacpávali jsme se s našima v restauraci... Dala jsem si krémovou polívku z pečené dýně, biftek ze svíčkové a čokoládovou pěnu s ovocem, no bylo toho tolik, že jsem málem nedošla domů a taky jsem ten den už skoro nic nesnědla. :D
Ale v pátek jsme si s přítelem uvařili moc dobrou vepřovou panenku v hořčičné omáčce s pečenýma bramborama - první zkouška nově objevenýho receptu, dopadla nad očekávání dobře.
Tento týden se ještě chystám na koláč s karamelem a banánama (inspirace v posledním čísle Apetitu), tak jsem moc zvědavá, jak to dopadne. Kombinaci banánu a karamelu totiž miluju, tak to prostě musí být dobrý. Nedělaly jste ho už některá náhodou? :)
Kerolajna

Úroveň: Středně pokročilá, konstruktivní kritika vítána :)

Příspěvekod Bouřka » pon 01. lis 2010 18:43:50

Kerolajna píše:Včera se u nás nevařilo, nacpávali jsme se s našima v restauraci... Dala jsem si krémovou polívku z pečené dýně, biftek ze svíčkové a čokoládovou pěnu s ovocem, no bylo toho tolik, že jsem málem nedošla domů a taky jsem ten den už skoro nic nesnědla. :D
Ale v pátek jsme si s přítelem uvařili moc dobrou vepřovou panenku v hořčičné omáčce s pečenýma bramborama - první zkouška nově objevenýho receptu, dopadla nad očekávání dobře.
Tento týden se ještě chystám na koláč s karamelem a banánama (inspirace v posledním čísle Apetitu), tak jsem moc zvědavá, jak to dopadne. Kombinaci banánu a karamelu totiž miluju, tak to prostě musí být dobrý. Nedělaly jste ho už některá náhodou? :)

Ha, jsi mi připomněla, že je nový měsíc a já ještě nemám poslední číslo Apetitu. Jsem po tý chorobě nějaká dezorientovaná. Ten koláč zní dobře, snad v něm nebude nic nenahraditelného od mlíka. Ale jak to znam, tak bude :cry:. Jdu na tu polívku.
Bouřka

Příspěvekod Bouřka » ned 07. lis 2010 12:32:49

Dneska rychlovka - halušky s brynzou + z vody po haluškách bude hráškovo-pórková polívka.
Bouřka

Příspěvekod Kerolajna » ned 07. lis 2010 17:45:50

Tak jsem dneska upekla ten obrácenej karamelovej dort z Apetitu a že bych byla nadšená, to se říct nedá... A ani mě tak nepodráždil ten výsledek (chuťově je to totiž výborný), jako ten recept. Tak vám jen ve zkratce popíšu, kde to skřípalo, kdybyste se o něj náhodou pokoušeli taky.
Banánů psali šest, já musela použít deset, ještě že jsme doma měli rovnou dvanáct. :D
Ze 100g cukru a 50g másla mi vyšlo karamelu míň, než bych si na takovej koláč představovala.
No a 2cm "rezerva" na okraje koláče nestačila, těsto se smrsklo aspoň o tři cenťáky, takže chudáci banáni na kraji moc nedrží.
A vyklápět koláč už po pěti minutách by byla šílenost, já ho vyklopila po patnácti a i tak byl ještě úplně vroucí a doteď vlastně je, asi bych to pekla den předem a na noc vrazila do lednice, aby ten karamel netekl všude kolem a trochu zatuhnul.
Ale jak říkám, chuťově je to moc dobrý, se zmrzlinou nebo zakysanou smetanou, jak doporučujou v receptu, ještě lepší. Banány pěkně změknou a natáhnou ten karamel. Mňam. Příště se vrhnu na řezy s burákovým máslem. :)

Ještě abych se držela tématu, dneska byl u nás k obědu guláš s něco-jako-bramborákama...
Kerolajna

Příspěvekod Bouřka » čtv 11. lis 2010 18:45:18

Díky za reference, až budou nějaký levnější banány, tak se do něj taky chci pustit. Jinak dnes by měl být sice husa, ale z trouby mi voní králík na česneku s pečenýma bramborama a špenátem.
Bouřka

Příspěvekod Beriija » čtv 11. lis 2010 20:29:42

já dnes měla chléb s lučinou a pokrájeným kiwi :D (k tomu kakao :D )
Beriija

Příspěvekod Likra » čtv 11. lis 2010 21:47:05

U nás dnes zavoněla kyselica - jemně pálivá zelňačka, hned se po ní zaprášilo.
Likra
Borkyně měsíce |

Úroveň: nenechám ruce v klidu

Příspěvekod Bouřka » pát 17. pro 2010 23:26:26

Tak na zítřek zrovna vařím segedín. Dělám ho poprvé, snad se vydaří, stál mě kus prstu a nehet :(. Doufám, že mi to nějak rozumně sroste.
Bouřka

Příspěvekod Otylka » stř 22. pro 2010 20:26:53

http://www.mamincinyrecepty.cz/uzene/uz ... e-s-krenem

Vařila jsem podle receptu uzené maso a křenem,Byla to ňamka jen jsem přidala 1 zakysanou smetanu.Skuste to je to výborné.
Otylka

Příspěvekod Gabina » stř 09. bře 2011 13:25:33

Otylka píše:http://www.mamincinyrecepty.cz/uzene/uzene-maso-zapecene-s-krenem

Vařila jsem podle receptu uzené maso a křenem,Byla to ňamka jen jsem přidala 1 zakysanou smetanu.Skuste to je to výborné.

To znie super urcite skusim :D
Obrázek
Gabina
Stálý člen fóra

Úroveň: pokročilá , stále skúšam niečo nové

Příspěvekod Eiffa » stř 09. bře 2011 15:34:45

Tak jsem dneska vařila tortily. Teda, řeknu vám, vyválet tenkou placku-to byl boj! Ale sou dobrý:) Příště je kupuju!!
Jako zákusek-střechu.
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=652
Měli jsme jen světlý sušenky, tak jsem ten krém vždycky posypala kakaem. Přišlo mi to dost sladký, příště bych dala cukru míň, páč sladíme málo. Jinak vynikající *thup* *thup* *thup* A je dobrý nechat to rozležet, ty sušenky jsou pak takový měkčí:-) Jo a máslo bych příště dala trochu rozehřátý, páč se to jinak pořádně nerozmixuje a sou tam žmolky ;)
Eiffa
Stálý člen fóra

Příspěvekod Gabina » stř 09. bře 2011 15:40:55

Eiffa píše:Tak jsem dneska vařila tortily. Teda, řeknu vám, vyválet tenkou placku-to byl boj! Ale sou dobrý:) Příště je kupuju!!
Jako zákusek-střechu.
Měli jsme jen světlý sušenky, tak jsem ten krém vždycky posypala kakaem. Přišlo mi to dost sladký, příště bych dala cukru míň, páč sladíme málo. Jinak vynikající *thup* *thup* *thup* A je dobrý nechat to rozležet, ty sušenky jsou pak takový měkčí:-)

Strechu poznam robieva ju priatelova mama, v celku dobre, len ja moc banany nemusim :lol: a dava tam mascarpone, to je mnamka *choco*
Obrázek
Gabina
Stálý člen fóra

Úroveň: pokročilá , stále skúšam niečo nové

Příspěvekod Eiffa » stř 09. bře 2011 15:48:11

Gabina píše:
Eiffa píše:Tak jsem dneska vařila tortily. Teda, řeknu vám, vyválet tenkou placku-to byl boj! Ale sou dobrý:) Příště je kupuju!!
Jako zákusek-střechu.
Měli jsme jen světlý sušenky, tak jsem ten krém vždycky posypala kakaem. Přišlo mi to dost sladký, příště bych dala cukru míň, páč sladíme málo. Jinak vynikající *thup* *thup* *thup* A je dobrý nechat to rozležet, ty sušenky jsou pak takový měkčí:-)

Strechu poznam robieva ju priatelova mama, v celku dobre, len ja moc banany nemusim :lol: a dava tam mascarpone, to je mnamka *choco*

To musí být výborné.
Eiffa
Stálý člen fóra

Příspěvekod TRZ04 » stř 09. bře 2011 16:02:36

Tak u nás dnes obyčejné šišky s mákem. Já je miluju a přítel sní cokoliv *jump*
TRZ04
Stálý člen fóra

Příspěvekod Kerolajna » stř 09. bře 2011 21:46:45

Jé, šišky s mákem bych si dala! Miluju to "blatíčko" z másla, maku a cukru, co se dělá na dně talíře. :D Ale přítel by mě se sladkým obědem nebo jiným hlavním chodem vyhodil. :(
Kerolajna

Příspěvekod Stepule » stř 09. bře 2011 23:26:35

Po dvaadvaceti letech maželství mi drahý polovic řekl, že se už můžu vdávat, neb konečně umím svíčkovou *rofl1* *rofl1* *rofl1*
Našla jsem recept z knihy "Kuchařka pro moji dceru", kde autorka vymyslela zjednodušené recepty klasické kuchyně. Recept mne zaujal natolik, že jsem cestou z práce v masně ulovila kus krávy a dala se do toho. Snad mne autorka neodstřelí za volnou interpretaci, ale garantuji, že je to odzkoušené:

Cca 0,75 - 1 kg masa (hovězí kýta bez kosti) - osolte. Připravte si pekáč s poklicí. Na dno nasypte 2 pytlíky (á 350g) mražené zeleniny pod svíčkovou, přidejte asi 2 bobkové listy, překryjte alobalem (těsnění proti odpařování) a nasaďte poklici. Celou tu krásu zavřete do trouby a po dobu 6ti hodin nechte péci při teplotě 100°C (takzvaně táhnout). Kdo nevydrží, může po třech hodinách nakouknout a vypečenou šťávou maso polít, otočit a zase utěsnit, popřípadě po 6ti hodinách špejlí zkusit, jestli je maso měkké (a dát mu ještě chvilku v troubě). Potom maso přendejte na vyhřátý talíř a nakrájejte na plátky, překryjte a uchovejte ve vyhřáté troubě. Zeleninu přesypte i se šťávou do mixéru (nebo použijte ponorný) a rozmixujte na hladkou omáčku. Není třeba zahušťovat moukou! Dejte zpět do pekáče (nebo hrnce), přidejte kelímek šlehačky (stačí na 15% vaření), nechte ještě chvíli povařit a dle chuti dotvořte cukrem, citronovou šťávou či solí. Plátky masa podávejte s knedlíkem (koupeným, neb jste dnes už kouzlila dost) zalitým omáčkou a ozdobené věnečkem šlehačky korunovaným brusinkami.

Dobrou chuť! Já osobně musela doma hlídat, aby mi chlapi nesežrali i talíře. *rofl1*

Ale jinak musím se přiznat, že nejraději si vařím tataráka v hospodě ;)
Stepule
Borkyně měsíce ||

Příspěvekod TRZ04 » čtv 10. bře 2011 15:13:31

Kuchařka pro dceru je super! Když jsem začala bydlet s přítelem (a zvládala akorát míchaný vajíčka), tak jsem podle ní začala vařit. Guláš už nedělám jinak, je výbornej. Taky karbanátky jsou odzkoušený. Ještě je dobrá Kuchařka naší vesnice, akorát tam dělají všechno s jíškou, což já nejsem zvyklá. Ale podle Kuchařky pro dceru jsem začala vařit a přestala jsem se toho bát. Teď už si lecos umím přizpůsobit. Pro začátečníky doporučuju všemi deseti.
A abych nebyla pozadu s tématem...právě volal přítel, co že bude k večeři, že by jako něco pojedl. Takže se jdu mrknout, co doma najdu. Bude zřejmě rizoto nebo špagety nebo opékané nudle se zeleninou. To jsou takový moje nouzovky.
TRZ04
Stálý člen fóra

Příspěvekod Eiffa » pát 11. bře 2011 14:41:52

tak jsem zas kuchtila:
http://www.mamincinyrecepty.cz/drubez/k ... ci-a-syrem Celkem to šlo, akorát ty řízky to fakt chce naložit den dopředu, a dát míň mouky.
Další pokus jako příloha: http://www.mamincinyrecepty.cz/prilohy/ ... ova-hnizda No, hnízda to nebyly, chce to dýl péct a možná nastrouhat na jemnym struhadle.
Eiffa
Stálý člen fóra

Příspěvekod Bouřka » pát 11. bře 2011 17:12:40

Super, že to tu zase ožilo. Dneska budou těstoviny s fenyklem a brokolicí. Na víkend jsou zatím v plánu kroupy s fazolema a slaninou, další jídlo mě nějak ne a ne napadnout.
Bouřka

Příspěvekod Eiffa » pát 11. bře 2011 18:01:27

Ty kroupy musí být skvělý!

Ještě mi to nedalo, tak byl moučník:)

Úžasný, tvarohový moučník

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 2 celá vejce, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku oleje, 2 hrnky hladké mouky, 1 prdopeč, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek mléka, kakao
Krém: necelý 1/2l mléka, 2 vanilkové pudinky + cukr dle chuti, 2 tvarohy - kostky, rum dle chuti, 1/2 másla
Poleva: 1 zakysaná smetana, 1 čokoláda na vaření

POSTUP PŘÍPRAVY

Těsto: vše kromě kakaa smícháme dohromady, plech vymažeme a vysypeme, vylijeme polovinu těsta, do druhé půlky dáme kakao a nalijeme na světlé těsto a upečeme - při 180-200°C asi 15 - 20 minut.
Krém: v mléku uvaříme pudink, hned do horkého zašleháme máslo a poté přidáme oba tvarohy a rum a ještě našleháme. Krém naneseme na vychladlé těsto, uhladíme a nakonec dáme polevu. Rozpustíme si čokoládu a pak do ní vmícháme zakysanou smetanu.
Dáme vychladit do lednice a podáváme s kafíčkem.

Jednoduchý, výborný:-)
No, jsou to kalorický bomby.. ale, prázdniny končí, další jídlo bude zase od maminky:) mmch dneska dělala boršč:-)
Eiffa
Stálý člen fóra

Příspěvekod Bouřka » sob 12. bře 2011 9:39:45

Boršč byl minulý víkend u tatínka. Pochutnala si akorát drahá polovička, já tu řepu nějak nemusím. Zítra nakonec bude žemlovka, mám tu zbytek jablek, co potřebují spotřebovat. Ale bude de lux, právě jsem strčila do pekárny ingredience na mazanec.
Bouřka

PředchozíDalší

Zpět na Vaření