Výrobní tajemství to určitě není, ráda se podělím.
Scottish Shortbread220g změklého másla
110g třtinového cukru (dá se i normální bílej, ale není to tak dobrý...)
280g hladké mouky
Utřít změklé máslo s cukrem do hladka, pak postupně přisypávat mouku, vyklopit na vál a ještě trochu těsto propracovat.Tradičně se dělají obdélníčkový sušenky, který se na povrchu propíchají vidličkou, můžou se dělat i kulatý... někdo ještě povrch trochu popráší cukrem, já to nedělala, bylo by to na mě až moc křupavý. Pečou se na pečicím papíře 15-20min do světlehněda, nesmí moc ztmavnout, spíš jen po okrajích. V receptu píšou na 165°C, ale naše horkovzdušná trouba je asi moc výkonná a i 160°C bylo moc a sušenky se trochu "rozplizly" do stran, na chuti to ovšem neubralo.
A asi jako každý vánoční cukroví by měly chvilku ležet.
Makrónky s mátovou náplní - je to docela alchymie, ale stojí za to
Základní recept:100g bílků (odpovídá tak čtyřem středně velkým vejcím) - nechat ležet den až dva předem v lednici a hoďku, dvě před pečením vyndat
110g mletých mandlí (čím jemnější prášek, tím lepší)
160g moučkového cukru
60g krupicového cukru
potravinářské barvivo (volitelné, ale podle tradice by měla barva makrónku korespondovat s náplní)
Do velké mísy prosít mandle s moučkovým cukrem. Potravinářské barvivo smíchat v malé misce s krupicovým cukrem do hodně sytého odstínu (v průběhu ještě dost vybledne). Bílky vyšlehat napřed do jemné pěny, potom po lžičkách přidávat krupicový cukr s barvivem a došlehat do "špiček". Bílky opatrně vmíchat do směsi mandlí a moučkového cukru a opatrně míchat, dokud se všechno nespojí v hladkou směs. Pak nejlíp cukrářským sáčkem, ale lze i lžičkou, vyrobit na pečicí papír asi dvoucentimetrová kolečka, mezi jednotlivými kolečky by taky měla být aspoň 2cm mezera. Pak párkrát s plechem klepnout o desku stolu (bubliny pryč) a nechat ležet při pokojové teplotě půl hodiny až hodinu - povrch makrónku by se při jemném dotyku neměl přilepit na prst. Mezitím předehřát troubu na 170°C, po vložení makrónků zmírnit asi na 150°C a péct 10-15min. Makrónky nesmí zhnědnout, pokud by měly náběh na hnědnutí, stačí ještě ztlumit troubu. Makrónky je lepší chladit na chladicí mřížce, pokud by nešly z pečicího papíru odlepit, pomáhá lehce postříkat horký plech pod papírem vodou, pára makrónky hezky uvolní. Vychladlé makrónky slepit náplní, správně by se pak měly ještě 12hodin chladit v ledničce. Podle použité náplně vydrží od tří dnů (s máslovým krémem) až po týden (marmeláda, čokoláda). Naplněné makrónky je možné zmrazit, po rozmražení chutnají skoro jako čerstvé.
Čokoládový krém s mátou:100g kvalitní hořké čokolády, nalámané
100ml smetany (s minimálně 35% tuku)
20g nasekaného másla
hrst nahrubo nasekaných lístků čerstvé máty (pokud není, dá se použít jen esence a naopak, ale kombinace je nejlepší)
1 lžička mátové esence
Nalámanou čokoládu připravit do nějaké tepluvzdorné misky. V menším hrnci přivést k varu smetanu s mátovými lístky, pak stáhnout z plotny a nechat 10min stát, aby se do smetany dostala chuť máty. Pak celou směs ještě jednou přivést k varu a ještě vroucí přes cedník nalít na přichystanou nalámanou čokoládu. Míchat, dokud se čokoláda úplně nerozpustí, pak přidat nasekané máslo a zase míchat do úplného rozpuštění. Nakonec vmíchat lžičku mátové esence a krém dát chladit na hoďku do lednice. Pak je připravený k plnění.
Další mnou ozkoušená a míň pracnější náplň je potřít jednu půlku malinovou marmeládou a druhou půlku rozpuštěnou bílou čokoládou. Mám recept i na výborný máslový krém, ale na ten nemám nervy a hlavně cukrářskej teploměr.