gianelle píše:Asi ti moc dobře nerozumím
Když budem vycházet z mého fotonávodu, předpokládám že do kroku 10 je všechno v pořádku, ale do kroku 11 se ti už nedaří dostat, je to tak?
EDIT:(asi už tuším jak to myslíš, ten tvůj nákres nebylo vůbec jednoduché rozluštit ale první "tmavý" korálek všíváš mezi AB korálek a tmavý korálek z předchozí řady - ten který "trčí" ven - je to jako obyčejný peyote steh a ten určitě ovládáš
Zkusila jsem to dokreslit do kroku 10 z fotonávodu, niť je znázorněna žlutě, AB korálky růžově a tmavé korálky červeně.
V následujících řadách to bude fungovat podobně
gianelle píše:Tezaurus? Myslíš TOHO Treasures, že jo
Ono je jedno z čeho to šiješ, nejlíp to samozřejmě vypadá z pravidelných korálků, ale pěkné trojúhelníky se dají užít i z českého rokajlu (Preciosa)
gianelle píše:ohňovky ... no teoreticky by to šlo taky, ale nejsem si jistá jak by ten trojúhelník vypadal a jestli by se nekroutil, ale pokud chceš šít, pořiď si rokajl. Ne čínský, ale třeba ten náš (Preciosa) nebo japonský (TOHO, Miyuki a další)
gianelle píše:Sarlote, to není chyba v návodu, ale rozdíl v tom, co považuješ za jednu řadu.
Pokud se budem bavit jenom o tmavých korálcích, tak nejprve přidáváš jeden (krok 9)
V další řadě (krok 10) přidáš dva korálky - tzn. o jeden víc než v předchozí řadě
V ještě další řadě (krok 11) přidáváš tři korálky (před první, doprostřed a za druhý), tzn. o jeden víc než jsi přidávala v předchozí řadě.
T.j. jako jednu řadu chápu jenom korálky,co mají dírky umístěné v jedné linii a u peyote stehu se jedna řada většinou chápe tímto způsobem.
Pokud to ale bereš tak, že jednu řadu tvoři všechny obvodové korálky (i ty, které jsou umístěny výše, i ty, které jsou umístěny níže), tak v kroku 9 máš na hraně jeden tmavý korálek a po kroku 10 máš na hraně ty korálky tři
(jeden je umístěný níž a dva jsou umístěné výš) a po kroku jedenáct jich tam už budeš mít pět (dva níž a tři výš), tak máš samozřejmě pravdu, ale počítáš tam dohromady korálky ze dvou samostatných řad.
gianelle píše:zkusím to ještě jednou, my si očividně v něčem nerozumíme.
Já mluvím o "jedné řadě", ale ve skutečnosti popisuju jenom třetinu řady, jednu hranu trojúhelníka, protože další hrany jsou prakticky stejné.
Jestli chceš počty korálků pro kontrolu, tak tady je máš - jedná se jenom o korálky, které "přidáváš"
1) svázat tři korálky do kroužku
2) přidat třikrát dva AB korálky (takže 6 korálků)
3) přidat třikrát (dva AB korálky a jeden tmavý korálek) (takže 9 korálků)
4) přidat třikrát (dva ab korálky, jeden tmavý korálek, druhý tmavý korálek) (takže celkem dvanáct korálků)
5) přidat třikrát (dva ab korálky, jeden tmavý, druhý tmavý a třetí tmavý korálek), takže celkem patnáct korálků)
a tak dál
Když pěkně nafotíš to, co ti vzniklo, snad to pomůže, ale já už fakt nevím jak jinak to ještě vysvětlit - nejvíc by asi pomohlo, kdyby sis zkusila najít nějaký kurz na trojúhelníky někde blízko tvého bydliště - pozvala bych tě na kurz do Brna, asi za dva týdny tam budu zrovna tyto trojúhelníky učit.
Sarlote píše:
Tak jsem se pokoušela šít z TOHO korálků,ale to Vás obdivuji, je to hrozně malé a ani se mi to na náhrdelník moc nelíbí, lepší by bylY korálky větší,ale nevím jaké požít, mám ohňovky a trochu větší než jsou toho ale kulaté....
Sarlote píše:Promiňte mi, že jsem si dovolila se vůbec zeptat......asi jste nepochopili, že korálky jsou pro mě malé na moje oči , ke kterým mám dioptrie 1,7 na čtení....
velikosti korálků jsou mi naprosto jasné,ale typy z kterých by šlo šít trojůhelníky nebo čtverce třeba ze 4 ohňovek,,,,přibližně velikost, jenže z ohňovek to nejde. Nevadí zůstanu u mých oblíbených pelargonií a orchidejí, nevím co by mi někdo řekl na výstavě kdybych mu naznačila ,že je blb a ničemu nerozumí.Ale to bych si nikdy nedovolila, mám radost když se daří druhým něco vypěstovat dle mých rad.....ale to je asi jiná situace, dámy promiňte ......nadřazenost přímo nesnáším...
Sarlote píše:Promiňte mi, že jsem si dovolila se vůbec zeptat......asi jste nepochopili, že korálky jsou pro mě malé na moje oči , ke kterým mám dioptrie 1,7 na čtení....
velikosti korálků jsou mi naprosto jasné,ale typy z kterých by šlo šít trojůhelníky nebo čtverce třeba ze 4 ohňovek,,,,přibližně velikost, jenže z ohňovek to nejde. Nevadí zůstanu u mých oblíbených pelargonií a orchidejí, nevím co by mi někdo řekl na výstavě kdybych mu naznačila ,že je blb a ničemu nerozumí.Ale to bych si nikdy nedovolila, mám radost když se daří druhým něco vypěstovat dle mých rad.....ale to je asi jiná situace, dámy promiňte ......nadřazenost přímo nesnáším...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník