Ahoj, klidně tady, já s jejich chovem začínám, mám je od ledna, takže osobních zkušeností mám pomálu, ale:
Mají rádi větší společnost, v přírodě žijí v koloniích, ale více samců najednou si vyřizuje postavení, takže je lepší chovat třeba jednoho a mít více samic, já mám momentálně 2 samice a samce + tohoto samečka navíc. Ale znám i chovatele co je mají sólo a není problém.
Spodní fotka jsou dospělí a velicí jsou cca jako džungarský křeček - kamarádka si ze mě dělá srandu že pestruška je jen džungarák, kterýmu dělám čárky na zádech centrofixem
Samečka mám v 10l akvárku a nějak si nestěžuje, má tam i kolečko na běhání, takže se může i fyzicky vyřádit. Skupinku mám v terárku po želvě, želva dostala jiné a tak je dost veliké, možná na ně až moc veliké.
Co se týče nemocí, sama jsem se dočetla jen o cukrovce, zatím se u nich nic neprojevuje, krmím je směsí pro osmáky, plus jim domixovávám směs a dávám jim hodně zeleniny. Dožívají se údajně 2 let, ale jak říkám, sama je chovám od ledna.
A pokud se jim daří, rádi se množí
Já jsem právě chtěla domů nějakého drobného hlodavce - ale osmák je moc demolující pro mě, morče mě nezaujalo, činčila vyžaduje moc prostoru a džungaráky už jsem měla, takže jsem vyzkoušela pestrušky