Jo tak, díky
(to téma s dovolením aspoň přejmenuju
)
V těch názvech technik je občas trochu chaos, zrovna "spiral rope" se dá najít online pod spoustou názvů, často se to fakt nazývá jenom "spiral rope", někteří tomu říkají "americká spirála" a ještě jiní dokonce i "russian spiral"
tady tomu teda většinou říkáme "spiral rope".
Co se týče těch velikostí rokajlu, záleží na tom, jakého vzhledu spirálky chce autor dosáhnout, dá se s tím pěkně pohrát a pokaždé to vypadá trochu jinak. Jediná podmínka je, aby měl vnitřní rokajl větší dírky, protože se jím opakovaně provléká nit pokud použijeme na střed příliš malý rokajl, brzo si tento střed "ucpeme" a nebudeme moct šít dál. Já osobně mám spiral rope celkem ráda, je dost variabilní, rychle přibývá, dá se z ní celkem plynule přejít do návleku.
Kdybych ji měla něčím nahradit a použít to jako základ pro našívání přízdob, zkusila bych herringbone dutinku/spirálku nebo dutinku šitou síťovým stehem.
Na peyotovou dutinku by to určitě šlo taky, ale na to zdobení mi jí přijde celkem škoda, protože relativně pomalu přibývá. Háčkovaná dutinka by byla lepší a nějaké lehčí zdobení určitě unese, nevím ale jak by to dopadlo, kdyby se celá nahusto pošila nějakým těžkým zdobením, to by asi bylo potřeba vyzkoušet.